Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, Παράδοξη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Η μεταμόρφωση της πλούσιας Βαντέζ)

dedicated to all poors and lones of this Year 

Η γυναίκα μεταμορφώθηκε σε δέντρο. Ναι, αυτό έγινε αρχές Νοέμβρη. Στις αρχές του επόμενου μήνα ένας ξυλοκόπος τη βρήκε ένα ήσυχο πρωινό σε ένα ξέφωτο του δάσους να τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Από το σώμα της κρέμονταν περασμένες πράσινες βελόνες. Ήταν άπειρες στο νούμερο και φωτεινές σα λάμπες φρεόν. Έπιασε το εύθραυστο σώμα και την κουβάλησε αγκαλιά μέχρι το σπίτι. Ήταν θερμό το σώμα της  και το δέρμα που μόνο δέρμα έλατου δε θύμιζε, ήταν αθρυμμάτιστο και μαλακό, δίχως δρύινα ρυάκια και αιχμηρές προεξοχές. Ο ξυλοκόπος χάιδεψε τη μαλακιά φυλλωσιά και ένοιωσε την ηδονή του μεταξιού στα χέρια του. Οι βελόνες του ελάτινου φυλλώματος είχαν το εξαίσιο πράσινο σαν τα σπάνια διαμάντια των τροπικών δασών, σαν τα μάτια ανύπαντρων κοριτσιών από τα βάθη της Ασίας. Το κοίταγες και σε γοήτευε.  Ένοιωθες πιο πλούσιος παρά ποτέ.

Όταν ο ξυλοκόπος έφερε το δέντρο μέσα στο σπίτι του. Από τον κορμό έσταξε λίγο αίμα πάνω στο λευκό χαλί. Η γυναίκα του ξυλοκόπου η φτωχή Μιράντα το στόλισε με τα κοσμήματά της και στην κορυφή ξεκρέμασε ένα αστέρι του ουρανού και το φόρεσε πάνω στο κεφάλι του δέντρου.

Η οικογένεια είχε δύο παιδάκια. Τον Άλλαν και τη Σούζαν. Η Σούζαν το κάλυψε με μπαμπάκι που είχε μαζέψει για αυτόν ακριβώς τον λόγο το περασμένο καλοκαίρι απ’το γειτονικό αγρόκτημα του Γερομικέλ. Ο Άλλαν το έδεσε ολόγυρα με μία κλωστή περασμένη με πολύχρωμες ψεύτικες πέρλες που εξοικονόμησε από το παντοπωλείο του Θείου Λόρυ. Όταν ήρθαν τα Χριστούγεννα ο ξυλοκόπος και η οικογένεια του δεν είχαν ούτε τα βασικά εδέσματα για να φάνε. Μόνο ξύλα είχαν αρκετά για το τζάκι που σιγοτρίζανε παραπονιάρικα μέσα στη νύχτα. Νοτισμένα κουτσουρα από το χιόνι. Τα παιδιά μείνανε δίχως δώρα και λίγο θέλανε για να κλάψουν. Τα αγκάλιαζε η Μιράντα με στοργή μέσα στην ποδιά της και η θλίψη των εορτών τους πέρναγε. Έσβησαν τέλος -κατά τα μεσάνυχτα- το φως των καντηλιών και αγαπημένοι πολύ -ήταν βράδυ Χριστουγέννων- αγκαλιάστηκαν οι τέσσερις τους μπροστά στο λαμπρό δέντρο. Η αγάπη τους ήταν το μόνο που είχαν. Η Βαντέζ το χριστουγεννιάτικο δέντρο έκλαψε συγκινημένη και από τον κορμό της στάξανε τρία σκληρά δάκρυα από ρετσίνι.

Την επόμενη μέρα στο σαλόνι του φτωχικού τους βρήκαν τρία ξύλινα κουτάκια ρετσινωμένα από τα χθεσινοβραδινά δάκρυα της Βαντέζ. Το ένα ήταν γεμάτο με χρυσό, το άλλο με σμύρνα και το τρίτο και σημαντικότερο με θεραπευτικό μύρο που έγιανε κάθε ανθρώπινη αρρώστια. Το δε τραπέζι που μέχρι πρότινος ήταν άδειο βρέθηκε καταφορτωμένο με λογής-λογής φαγιά. Και στη θέση που ήταν το δέντρο βρήκαν ένα ξύλινο αλογάκι για τη Σούζαν και για τον Άλλαν ένα μικρό σιδερένιο τρενάκι βαμμένο κίτρινο-καφέ.

Όταν η Μιράντα και ο άντρας βγήκαν έξω φωνάζοντας από χαρά. Κάποιος άρχοντας τους είχε επισκεφτεί και κάλεσαν τους γείτονες να τους μοιράσουν μέρος από το προσφάι τους. Οι γείτονες είπαν ότι το μόνο που είδαν ήταν μια γυμνή γυναίκα που έμοιαζε με την χαμένη γυναίκα του μεγαλοκτηματία Μιράζ να φεύγει από τον κήπο τους ντυμένη χριστουγεννιάτικο δέντρο. Απόρησαν όλοι με το παράδοξο θαύμα και προσποιήθηκαν ότι δεν είδαν ποτέ γυμνή την όμορφη Βαντέζ…

Η Μιράντα ανασήκωσε τους ώμους απορημένη. Στο απέναντι βουνό διέκρινε μια γυμνή με την αμφίεση καταστόλιστου έλατου να ανοίγει μονοπάτι μέσα στον χιονιά. Από την πλαγιά κυλούσαν χριστουγεννιάτικες μπάλες και το γέλιο της ηχούσε σαν παράταιρη ηχώ πάνω από το χιονισμένο χωριό.

Advertisements

One Response to “Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, Παράδοξη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Η μεταμόρφωση της πλούσιας Βαντέζ)”

  1. cassandrasbox Says:

    Χρόνια πολλά σε όλους τους φίλους αναγνώστες και περαστικούς. Υγεία Χαρά Πρόοδο και αγάπη σε κάθε στενάχωρη καρδούλα!

    Απλές και πολύτιμες ευχές που δεν είναι καθόλου δεδομένες!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: