Κασσάνδρα Αλογοσκούφι, Τα σκατά των Εγγλέζων

desert_rose_bonsai6

Πιθηκίζοντας τον ουρανό. Βρέχει μπανάνες εκεί πέρα. Και νότες αυτές οι θαυμάσιες μουσικές που ακούγονται σαν προσευχές και εξεγείρομαι μπροστά σε μυστικό ευαγγέλιο. Ήταν το έρεβος κουβέρτα σου είπες. Κι έπλασα άστρα και τα κέντησα πάνω στο καυτό κορμί.  Συνταίριαξα τις συντεταγμένες. Στηρίχθηκα σε αρχαίες δοξασίες που έλεγαν του θανάτου σου η αστρολογία θα φανερώσει τον τόπο που οι δολοφόνοι σου σε έριξαν σε ένα μπουντρούμι να κλαις ζωντανός μάρτυρας. Που είδες να χαράζουν έγγραφα και διακηρύξεις και αλληλομηνύσεις και να σε χρησιμοποιούν για σελίδα και ταχυδρόμο άχρηστων πληροφοριών. Μηνούσε και έβριζε ο ένας τον άλλον και από τη μία χωματερή στέλνανε ξεφλουδισμένες μπανάνες και ψόφιους πίθηκους πακέτα με εσώκλειστα ανώνυμα απειλητικά γράμματα. Στο τέλος αποφάσισαν σιωπηλοί. Ο βασιλιάς όλων των χωματερών θα γίνει ο μίστερ καμβύσης ο αβγουλολάτρης. Αυτός που παράτησε τις χωματερές πριν δέκα χρόνια για να πιάσει δουλειά στους απόπατους των Εγγλέζων. Στα σκατά το σκατό επικράτησε και από μακριά η οσμή φαινόταν σαν τρεμάμενη οπτασία, αλλά όχι και στους ίδιους που το συνήθισαν κι αυτό μεταξύ άλλων.

Γιατί η έρημος έχει αυτήν ακριβώς την ικανότητα. Τον άνθρωπο να τον κάνει κυνικό και κακό και ζώο σαρκοβόρο που ξεδιψά και αποπατεί τον άνθρωπο αδερφό. Αλήθεια σοβαρολογώ.

Κι αν επέρασες την έρημο σαν νομάς ή σας ναυαγός κι επιβίωσες, ξέρεις σίγουρα για ποια οπτασία μιλώ. Ξέρεις ήδη τον άνθρωπο που στην ανάγκη του μοιράζει ξυλάκια κοντά μακριά για να διαχωρίσει δήθεν δίκαια ποιος πρώτος θα φαγωθεί εξαιρουμένου του εαυτού του.

Κι όλα αυτά νομιμοποιούνται από το δίκαιο της επιβίωσης τη λογική της ζούγκλας μέσα στις αιγυπτιακές ερήμους. Ακόμα επικυρώνεται από το αγγλικό ναυτικό δίκαιο που ξέπεσε κι αυτό τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο δίπλα στις πετρελαιοφόρους χώρες της Αφρικής. Και από τα ανώτερα δικαστήρια επικυρώνονται ετούτου του τόπου που λοιδορεί και ψεύδεται σαν φαραώ, σαν πυραμίδα και δούλος ταυτόχρονα. Αλλά αγαπητέ τίποτα δεν μένει κρυφό κάτω από τον ήλιο.

Εδώ λοιπόν σε τούτη την έρημο χώρα των κακομοίρηδων θα θεωρούμε τα σκατά μετεξέλιξη της τροφής. Λίπασμα θα είναι σαπρόφιλων φυτών κι όχι κακό το σκατό και παράδειγμα προς αποφυγήν. Είναι εφάμιλλο του φελλού που επιπλέει στη θάλασσα μυαλών. Είναι εκείνη η οντότητα που πάντα επιβιώνει εις βάρος των άλλων. Είναι τα σκατά των εγγλέζων. Εγκιβωτισμένα μέσα σε δεξαμενές σε κτήματα της Αιγύπτου. Είναι απότοκος και προϊόν αιματοχυσιών και πολέμων. Είναι επαναλαμβάνω τα σκατά των εγγλέζων.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: